0
(0)

Nemzeti Színház és a Magyar Versmondók Egyesülete 2021-ben hatodik alkalommal hirdeti meg határokon átívelő, felmenő rendszerű versmondó és versklip versenyét, a Nemzeti VERSenyt, valamennyi korosztály számára, az Anyaországban, a Kárpát-medencében, szerte Európában és az óceánon túl, minden nem hivatásos magyar versmondó részére.

A VERSeny elsődleges célja a hagyományos vers- és prózamondó találkozó mellett a klasszikus és kortárs költészet újszerű tolmácsolása, a költészet és a versmondás népszerűsítése, a magyar nyelv tisztaságának és sokszínűségének felvonultatása a költészet által, és a kulturális identitás erősítése.

A VERSENY VÉDNÖKE: VIDNYÁNSZKY ATTILA, Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, a Nemzeti Színház főigazgatója.

Nevezési feltételek:

– A versenyre korosztályi megkötés és határok nélkül minden magyar nyelvű, nem hivatásos
versmondó jelentkezhet, aki büntetlen előéletű, Magyarországról, a Kárpát-medencéből, Európából
és az óceánon túlról, a diaszpórából is.
– Nevezni a hivatalos jelentkezési lapon lehet, amely online kitölthető a www.vers.hu/nemzetiverseny-2021 linken. Kiskorú vagy gyámság alatt álló személyek esetén a törvényes képviselő hozzájáruló nyilatkozatával együtt érvényes a jelentkezési lap.
– A jelentkezők száma nincs korlátozva, azonban – mivel a pandémia miatt az V. Nemzeti VERSeny
élő szuperdöntője a VI. Nemzeti VERSeny döntőjével azonos időpontban zajlik majd – az V. Nemzeti
VERSeny döntősei közül legfeljebb öt versenyző juthat be a VI. VERSeny szuperdöntőjébe, értékelési
pontszámaik sorrendjében. Vagyis nevezhetnek azok a versenyzők is, akik 2020-ban bejutottak a
döntőbe, s ha ötnél több ilyen versenyző jutna be a VI. Nemzeti VERSeny döntőjébe, akkor számuk öt versenyzőben korlátozott.

– A versfilmeket a YouTube közösségi videómegosztó portálra kell feltölteni, amit a vers.hu és a nemzetiszinhaz.hu oldalak is megjelenítenek majd.
– A filmek minőségéért a versenyző felel, vagyis a nem megfelelő hangi vagy képi minőségű felvételeket a zsűri nem köteles értékelni.
– Minden jelentkező hozzájárul az általa beküldött/feltöltött versvideok egészének vagy részleteinek időben, médiatípusban és területileg korlátlan használatához.
– Az első fordulóban a közönség szavazata a zsűri döntésén túl öt plusz versenyző bejutását teszi lehetővé, a másodikban három versenyzőét.
A jelentkezők a nevezési lap elküldésével elfogadják a versenykiírást, mint szabályzatot, és a zsűri döntése ellen nem emelnek vétót. Emellett elfogadják, hogy bármely bejegyzett sajtóorgánum megkeresése esetén a rendezőszervek jóváhagyásával nyilatkoznak. A verseny szervezői fenntartják a jogot, hogy szükség esetén módosítsák a versenyfelhívást.
A nevezés szakmai feltételei:
Nevezni három vers megjelölésével lehet, amik (nem magán kiadású) kötetben, antológiában vagy neves irodalmi (nyomtatott vagy online) folyóiratban megjelentek, s amelyek közül
– egy az újrakezdés költészetéhez kapcsolódik
– egy klasszikus magyar költő szabadon választott verse (különös figyelemmel a száz éve született
Pilinszky Jánosra)
– egy kortárs magyar költő szabadon választott verse

Az első fordulóban (elődöntő) a három közül bármelyik vers elmondását videón rögzítve kell beküldeni.
A második fordulóban (középdöntő) a továbbjutók egy újabb verset dolgoznak föl a három vers közül, versklip formájában, a járványügyi helyzetre tekintettel akár otthoni környezetben.
A harmadik fordulóban (döntő) a továbbjutóknak a versklipjeik vetítése mellett a VERSeny fordulói alatt még el nem hangzott verseiket kell előadni.

Az első forduló: ELŐDÖNTŐ (versmondás videofelvételen)
• nevezési határidő: 2021. április 30.
eredményhirdetés: 2021. május 31.
Elsőként minden versenyző három magyar költő már megjelent versével nevezhet be, amelyek közül egyet kell az első fordulóban beküldeni, méghozzá a 21. század vizuális eszközeit is alkalmazva, telefonnal vagy kamerával rögzített vágatlan videón (versvideó). A versvideót a YouTube videomegosztó portálra kell feltölteni azzal a címmel, hogy „Nemzeti VERSeny 2021 – versvideo”, és a videó linkjét kell, hogy elküldjék a nemzetiverseny@gmail.com címre, a kitöltött jelentkezési lappal együtt. A felvett vers időtartama nem haladhatja meg a 4 percet. Szakmai zsűri dönt a továbbjutókról: a szakemberek döntése alapján lesznek, akik egyeneságon tovább jutnak, lesznek, akik a közönségszavazás listájára kerülnek, és lesznek, akiket nem javasol a zsűri továbbjutásra. Vigaszágon a nézők a közönségszavazásra kijelöltek csoportjából juttathat tovább újabb 5 versenyzőt a középdöntőbe.

További részleteket a versenykiírásban találhatnak: a vers.hu/nemzetiverseny2021 oldalon,

 

Mi a véleményed?

Kattintson egy csillagra az értékeléséhez!

Átlagos értékelés 0 / 5. Szavazatok száma: 0

Eddig nincs szavazat! Legyen Ön az első, aki értékeli ezt a bejegyzést.

Amint hasznosnak találta ezt a bejegyzést ...

Kövess minket a közösségi médiában!